Teach the teacher 

De uitdagingen van dementie in het dagelijks leven variëren binnen de verschillende stadia van het syndroom en de bijbehorende symptomen. Wanneer het moment aanbreekt dat de oudere toch naar een verzorgingstehuis moet, kan door middel van de opleiding het tehuis een specifiek aangepast programma aanbieden voor de steeds meer beperkte mogelijkheden van de oudere. Ons programma gebruikt dans- en muziektechnieken, gebaseerd op het versterken van sociale interactie en groepsdynamiek. Onderzoek laat zien dat dit nieuwe mogelijkheden biedt in expressie en de verbetering van het dagelijks bestaan.

S2M “Teach the Teacher” programma’s zijn: 

 • Specifiek ontworpen voor zorgprofessionals, zorgverleners en verzorgers
 • Makkelijk aan te passen aan nieuwe situaties binnen een verzorgingstehuis, dan wel thuiszorg
 • Razendsnel in het activeren van de ouderen op sociaal, mentaal en fysiek vlak
 • Uiterst efficiënt: in 15-30 minuten kan je de juiste hoeveelheid beweging creëren en cognitieve uitdagingen bieden in een sociale omgeving

Workshop

Deze workshop is speciaal ontwikkeld voor medische zorgprofessionals en zorgverleners en bestaat uit een 2-daagse workshop waarin alle facetten van de SWITCH2MOVE methodiek worden behandeld. De deelnemers aan workshop krijgen na het afronden van de workshop ook 1 jaar toegang tot het virtuele platform van SWITCH2MOVE.

S2M Videoplatform:

Deelnemers sluiten zich aan bij een virtueel platform, volgen zelfstandig online lessen, ontvangen nuttige informatie en hebben de mogelijkheid om zich te abonneren op verschillende onderdelen, zoals nieuwe lessen, muziek en het diagnoseprogramma.

S2M Webinars:

Deelnemers kunnen wekelijks een live webinar bijwonen met honderden andere deelnemers en hun vaardigheden verder ontwikkelen.

2-daagse workshop
6 uur per dag
Tot 15 deelnemers per workshop
Inclusief 1 jaar toegang tot het virtuele platform.

Intensief programma

Deelnemers en hun mantelzorgers leren in een intensief programma dat vijf weken duurt (2 x per week), betekenisvolle sociale interactie, zelfreflectie en zelfexpressie te ontwikkelen. Ook wordt er gewerkt aan kracht, coördinatie, balans en mobiliteit ter ondersteuning van de dagelijkse activiteiten.

We hebben geconstateerd dat de last die mantelzorgers ondervinden kan worden verminderd wanneer zij ook onderdeel uitmaken van een deel van het aangeboden intensieve bewegingsprogramma. Uit onze pilotonderzoeken is gebleken dat 2 x per week lichamelijke activiteit de symptomen van angst om te bewegen, stress en depressie kunnen verminderen.

Intensieve fysieke en mentale activiteiten vormen de hoeksteen in de preventie en vermindering van de fysieke, mentale en sociale achteruitgang.

SW!TCH2MOVE biedt ook voor de eerstelijns gezondheidszorg een innovatief evidence-based programma. De trainingen zijn persoonsgericht en worden uitgevoerd door een professionele sessieleider van de S2M company, evenals de begeleiding in de praktijk ter verbetering van de interventie.

 

 • Fysieke activiteit vermindert cognitieve stoornissen
 • Verbetering van de kwaliteit van het dagelijks leven (ADL)
 • Significante impact op het verbeteren van het cognitieve functioneren
 • Verbetering van manier van lopen, kracht, mobiliteit en pijnverlichting
 • Het is wetenschappelijk aangetoond dat verrijking van de sociale omgeving en vrijwillige lichaamsbeweging de neurogenese van de hypocampus bij volwassen verhoogt en het ruimtelijk inzicht verbetert

Open klassen

De SW!TCH2MOVE methodologie is een totale lichamelijke ervaring en helpt het leren ontdekken van nieuwe bewegingsmogelijkheden, door gebruik te maken van ruimte, ongewone houdingen en bewegingszinnen.

Hieruit ontstaan nieuwe inzichten over- en nieuwe manieren van bewegen. Het verbetert de algehele kwaliteit van het dagelijks leven en het vermindert de afhankelijkheid van anderen.

SW!TCH2MOVE- sessies worden wekelijks gehouden en vinden hun oorsprong in creatieve dans. De sessies zijn speciaal ontworpen voor personen met fysieke en mentale beperkingen. De sessies zijn gebaseerd op impliciete, inclusieve en intuïtieve benaderingen. De basis is fysiek, maar het belangrijkste element is de interactie waardoor betekenisvolle, sociale ontmoetingen ontstaan. De sessieleider moedigt de deelnemers aan om de benodigde vaardigheden te bereiken, gebaseerd op hun eigen fysieke mogelijkheden, waardoor de gewenste beweging authentiek is voor iedere deelnemer.

 

De sessies ondersteunen in:

 • Autonomie behouden en in behoeften voorzien om doelgericht leven met waardigheid te ondersteunen
 • Het bevorderen van individuele autonomie en keuzevrijheid
 • Het actief kunnen blijven deelnemen aan de samenleving
 • Het aanbieden van hulpmiddelen voor de ontwikkeling van een dementievriendelijke samenleving
 • Een collectieve aanpak voor maatschappelijke verandering